1000x610_5

Vi är en samling människor som brinner för god och bra mat. För samarbete och viljan att tillsammans ge våra besökare det allra bästa vi kan tänka oss. Vi tror att vi kan göra så mycket mer och bättre om vi gör det tillsammans. Därför har vi tillsammans med Destination Falkenberg skapat Falkenbergs Skafferi.


Johan Blidberg, Lis Mejeri och författare av bloggen på denna sida
Mycket sten, överflöd av dunge, alldeles för mycket plats, ingen ordning och en vansinnigt stor dröm. Johan Blidberg är kocken som 2012 flyttade in i gamla Lis Mejeri i Stafsinge tillsammans med sin sambo MejeRina. De har restaurang ibland, fest ibland, matlagningskurser ibland och ibland även cateringar.


Lars Abrahamsson, Glommens Fiskekrog
Lars flyr från den stressade tillvaron i Västindien till den lite mer softa i Glommen. Men han tänker inte ligga på latsidan. Det är gästerna som ska få njuta av konceptet semester. Riktigt spännande utomhuskonserter, mat baserad på närheten till havet och det lokala, och schyssta drinkar.


Henrik Bengtsson, Suseå Choklad
2013 tog Henrik Bengtsson och hans syster Helena Larsson över Suseå Choklad med egen tillverkning och försäljning på Oktangatan i Falkenberg. Förra sommaren öppnade de även liten butik på Hotellgatan i centrala Falkenberg med ett rikt utbud av praliner, presenter och delikatesser från lokala leverantörer.


Monica Bondesson, Skrea Ost
Född och uppvuxen på gården Kullagård i Skrea. Tanken på ett mejeri hade funnits i några år, och från den första ystningskursen hösten 2009 började planerna ta fastare form. I mars 2013 var förvandlingen klar, det gamla svinhuset hade genom en grundlig ombyggnad förvandlats till ett modernt mejeri. Från grannarna Ingela och Kjell Harrysons 160 kor kommer mjölken som finns till försäljning i gårdsbutiken, och som Monica och Niklas ystar till KRAV-certifierade hårdost, mjukost, kittost, mögelost, grillost och färskost.


Eivor Gavie, Gavie’s Gårdar – Eivor Gavie’s Syrade Grönsaker
Mitt i Hallands böljande landskap, mellan vidsträckta åkrar och stora skogar, ligger gården Slätten som en gång i tiden ägdes av Eivors morföräldrar. Här ryms hästar & hönor, hagar & ladugårdar, drömmar & ambitioner och såklart den stora kärleken till naturen & passionen till mathantverket. Här värnas den tusenåriga bevaringsmetoden av att syra grönsaker och Eivor syrar allt ifrån klassisk surkål till smakrika delikatesser, allt efter egna recept och med ekologiska råvaror från trakten.


Elisabeth och Lars-Gunnar Johansson, Gastroprenören/Handlar´n Långås
I ett och samma hus ryms Gastroprenören Catering och Handlar’n Långås sedan 2005. Elisabeth och Lars-Gunnar strävar efter att jobba enbart med svenskt kött, både i butik och catering och framförallt med halländska leverantörer. I den manuella delikatessdisken finns egenproducerade godsaker.


Pernilla och Niklas Korshag, Korshags Food 
Korshags är ett familjeföretag i Falkenberg. Under de 35 år som gått sedan Per-Arne Korshag började med ett hembyggt rökskåp har det vuxit till ett av Sveriges största fiskrökerier och drivs idag av syskonen Niklas och Pernilla. All produktion sker lokalt i Falkenberg, och utöver färskrökt lax, makrill och sill tillverkas även patéer, senap, såser och röror. Genom inspiration och äkta matglädje vill familjen Korshag få fler att äta godare mat från havet.


Bengt och Catarina Nilsson, Tångagård
Tångagård har brukats av samma släkt sedan dansktiden på 1600-talet. Sedan 1987 drivs den av Bengt och Catarina Nilsson tillsammans med sonen Ivar som är 13:e generationen på gården. Här odlas KRAV-certifierade produkter i harmoni med naturen, helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Gården har specialiserat sig på ekologisk odling av framförallt potatis, rotfrukter, kål och lök. Här finns både gårdsbutik och självplock, men också lager och packeri för vidare transport till halländska matbutiker.


James Sherry, Globalize Foodtruck
James har tagit Falkenberg med storm med foodtrucken där han bland annat serverar “buns” av olika slag. Hans passion ligger i att skapa mat med smak av hela världen – med de bästa lokala råvarorna som finns att få tag på.


Heléne och Micael Stålbom, Stålboms Konditori
Sedan 2000 driver Heléne och Micael konditoriet som grundades av Micaels pappa Pelle 1957. Beläget i en gammal charmig fastighet centralt i Falkenberg är konditoriet en institution i staden. Musiksatsningen Bullar & Bång i trädgården under sommarkvällarna har blivit en självklar scen för många svenska artister. Ett tjugotal av dem har bidragit till konditoriets egen bok som gavs ut 2013.


Janette Thuresson, Gårdsbutik Thuresson
Gårdsbutiken öppnades 2000 av Janettes föräldrar, som var grisbönder och ville hitta ett sätt att sälja kött av finaste kvalitet direkt till konsumenterna. Charkdelikatesserna i butiken tillverkas av mörat kött från gårdar runtomkring. Tjurarna och kalvarna bor på Olofsbäcksgård som ligger norr om Falkenberg. Grisarna kommer från Morpegrisen i Morup, och i Rosendal växer sig glada grisar stora och köttiga hos familjen Rosgardt. I hela processen finns en stor omsorg om att både djur och kött behandlas med respekt hela vägen fram till tallriken.


Ralf och Sabine Tebaay, Gudmundsgården
1998 flyttade Ralf och Sabine till Asige från Tyskland. Sedan dess har de utvecklat Gudmundsgården till ett gårdscharkuteri med uppfödning glada grisar som får böka naturligt i den halländska myllan. I gårdsbutiken säljs kött från den egna gården och från andra bönder i näreten. Allt tillverkas enligt traditionen, de gamla metoderna och de ursprungliga recepten. Ur bonnakökets grytor och kastruller trollas det fram hela måltider och enklare anrättningar för både den egna serveringen och för catering. Köttet och delikatesserna finns även i butiken Gudagott i Halmstad, på Varbergs torg, Bonnatorget i Köinge och på flera andra marknader.


Sara Wennerström, Solhaga Stenugnsbageri
2008 köpte Sara och hennes familj ett sommarhus i Slöinge. Som passionerad hemmabagare började hon renovera den gamla stenugnen i uthuset och berättade om bygget och sina recept på bloggen sarabakar.se. 2010 började hon en utbildning till hantverksbagare för Jan Hedh, och bestämde sig för att bygga om uthuset till det hantverksbageri som öppnade 2011. På kort tid har bageriet blivit ett populärt utflyktsmål och har belönats med flera fina priser och nomineringar, bland annat som nionde bästa café i Sverige enligt White Guide Café 2015.


Pelle Ahlström, Hermans Restaurang
Mitt i hjärtat av Falkenberg, på Rådhustorget hittar du Pelle på Hermans. Här låter han smaker från vår närhet berika menyerna och du hittar flertalet producenter från Falkenberg och dess närhet i menyn. Mat ska vara gott och omsorgsfullt utvalt och förtäras med nöje!


Git Spång, Gits gård och Annas bakgård
På Gits gård i Stafsinge lagas mat efter säsong med kärlek och av gårdens egenodlade råvaror. Halland har ett fantasiskt skafferi, de handlar av lokala småskaliga producenter med kärlek till mathantverk. På Annas Bakgård på Storgatan i Falkenberg andas samma kvalitet och vilja att göra riktigt bra mat.


Lisa Lemke och Marcus Nordgren, Prostens Pizza
Lisa och Marcus älskar bra pizza, att ha människor runt omkring sig och inte minst så älskar de att laga mat på bra råvaror. Det, tillsammans med sina favoriter bland lokala råvaror och goda drycker från ”när och Europa”, är stommen i deras vedeldade pizzeria på Skrea backe.


En drös passionerade människor = Aska World Wide BBQ
Här har vi människor från Prostens Pizza, Globalize Foodtruck och The Pine Ridge Brewery som tillsammans skapat BBQ precis som de vill ha det. Och uppenbarligen många andra också. Med inspiration från hela världen röks, grillas, rubbas och skapas vanvettigt goda rätter.


Gunnel och Susanne, Matglädje i Halland
Deras idé är att sälja färdiglagad mat av svenska, närproducerade och gärna ekologiska råvaror. Och så arrangerar de de Matvandringar i skog och natur.


Linda, Daniel och Mattias, Ästad Vingård
Från början var Ästad Vingård ett traditionellt lantbruk, men är numera prisbelönt som Nordens mest inspirerande miljö för möten och aktiviteter. Idag är det syskonen Linda, Mattias och Daniel som driver Ästad framåt. Syskonen har inte släppt taget om sin lantbruksbakgrund. En jordnära koppling genomsyrar allt i företagskonceptet – från aktiviteter som Fångarna på Gården till råvaruval i restaurangen och samverkan med naturen i spa-anläggningen. Och numera en egen vingård!


Familjen Lagnell, Laxbutiken i Heberg
I Heberg kan du äta lax på fler sätt än du någonsin kunde tro att du skulle få uppleva. Här förvaltas mångårig tradition av att förädla och servera lax i Falkenberg.


Daniel Eråker, Slöinge Kafferosteri
Slöinge Kafferosteri är ett av Sveriges nyaste kafferosterier och ligger i det gamla hotellet i Slöinge. Det är ett så kallat mikrorosteri som endast rostar specialkaffe. Här handlar du inte bara en böna eller malet kaffe. Här handlar du också med gott samvete och så nära kaffeodlaren du bara kan komma.


Liselotte och Vagn Abel, Sörby naturhälsovård
I Vessigebro driver Liselotte och Vagn Abel en retreat- och kursgård som är Slow Foodpremierad, vilket innebär att de är en anläggning som lever upp till kriterierna om att erbjuda en rofylld miljö med mycket grön & vegetarisk mat baserad på lokala och hållbara råvaror. Här kan du njuta av vad lokala mattraditioner har att erbjuda och få kunskap om mat som ger god livskvalitet.


Lennart Svenäng och Bengt Erlandsson, Källsjö Mejeri
Lennart och Bengt har varit mjölkbönder i över 30 år och för dem är det inte bara ett jobb. Det är ett sätt att leva. Mjölken till deras produkter kommer direkt från egna gårdarna Egnared och Torsebo där de tillsammans har ett 80-tal kor. De värnar om den svenska naturen och vill bevara den som den är och för dem är alltid djuren och naturen det viktigaste av allt. Genom kombinationen av eget lantbruk och mejeri har de kontroll på hela kedjan från att korna släpps ut på ängen till att mjölken eller ostkakan står i butiken. 


Besmir Balaj och Ville Ilola, Lilla Napoli 
Bess och Ville driver ingen vanlig restaurang. Lilla Napoli är två killars jakt på en perfekt napolitansk pizza och man får för en liten peng komma och äta hos dem och dricka något gott till när de har öppet. Alltså precis som på en restaurang. När degen blivit bra har de öppet och kön slingrar sig lång och ännu längre för alla vet att Neapels bästa pizzeria finns i Falkenberg.


Peter Hammarström, Harrys Falkenberg
Harrys är en svensk genuin krogkedja som startade i Falkenberg 1993. Sedan ett år tillbaka driver Peter restaurangen som ligger precis vid Ätran i centrala Falkenberg. På menyn kan du äta utvalda lokala rätter och drycker.


Martin Nordh, Smoking Aces BBQ
Martin är grill och rök personifierad. Det han inte testat att grilla är inte värt ett försök. Smoking Aces BBQ kan man anlita vid fester och cateringar från små till riktigt stora sällskap. 


Mikael Jidenholm, Ugglarps Grönt 
Mikael Jidenholm odlar ekologiska grönsaker på sin havsnära gård i Falkenberg. Läget med de sandiga jordarna och den salta vinden, de höga kraven på kvalité tillsammans med en gedigen kunskap och förmåga till ständigt nytänk och utveckling har gjort honom till stjärnkockarnas favoritleverantör. Du har också möjlighet att ta del av det härliga i gårdsbutiken i Ugglarp.


Sara, Ann-Sofie och Tilda, Borgmästargården
I den gamla borgmästarbostaden mitt i Falkenberg finns det nu ett kafé och konditori. I köket kombineras traditionellt hantverk med nytänkande. Precis som borgmästare Lundberg tar man sitt ämbete på största allvar och serverar bara mat med hög kvalité kryddat med genuin omtanke. Kaféet är inrett med gedigna material, möbler och porslin av kända formgivare för en borgmästare i nutid.


Fredric, Mikael och Thomas, The Pine Ridge Brewery
I en lada vid havet har en grupp ölentusiaster förenats i sin frustration över smaklös öl. Med massvis av säckar med malt och efter en hel del experimenterande bildades The Pine Ridge Brewery som nu producerar läckert öl utan krångel. Bara kaxigt öl med kaxig smak. Det nybyggda bryggeriet hittar du på Skrea Backe.


Philip och Elisabeth Nicholson, The Red Fox & Folkared 15
Bryggeriet Folkared 15 startade Philip och Elisabeth hemma på gården 2013. Eftersom Philip är från England föll det sig naturligt att brygga öl av brittisk typ efter traditionella recept. Här bryggs bitter, IPA, stout, barley wine, mild ale och porter på engelsk malt och humle från olika delar av världen. På gården finns också puben The Red Fox. Här kan du äta god mat och dricka förstklassig öl, allt i en äkta engelsk pubmiljö.


Hanna och Per Eriksson, Restaurang Gustaf Bratt
Paret Hanna & Per Eriksson driver tillsammans nöjeshuset Gustaf Bratt. Här serveras mat och dryck av högsta klass och du kan äta enklare husmanskost likväl som en välkomponerad avsmakningsmeny med vinpaket. Här är man alltid på tå och jobbar med lokala och fräscha råvaror och spännande menyer. Det vackra korsvirkeshuset är en oas dit du alltid kan förvänta dig det lilla extra.


Lars-Erik Nilsson och Per-Olof Nilsson, Hallands Bär
Hallands Bär har levererat smaken av sommar sedan 1950-talet. På odlingarna skördas jordgubbar från sena maj till mitten av oktober. Filosofin är att dagligen leverera nyplockade jordgubbar av högsta kvalité, ju kortare väg desto bättre smak. För jordgubbar smakar ju bäst om dom blir uppätna innan de når kylen.


Jan och Gunvi Olsson, Äppelgården
Äppelgården är en gammal fruktträdgård på 10.000 kvm. Här finns cirka 250 äppelträd av 25 olika sorters äpplen som förädlas till must och andra produkter. Sommartid driver Jan och Gunvi även trädgårdscafé där du kan smaska på hembakad äppelkaka med vaniljsås och dricka äppelmust pressad av gårdens frukter.


Restaurang Famille och Köket, Falkenberg Strandbad
På Falkenbergs Strandbad finns två smått fantastiska restauranger. Famille är ett modernt kök i tiden, inspirerade av det nordiska köket med franska influenser. Här serveras spännande menyer med naturliga råvaror och en naturlig smak. Köket är en liten intim restaurang där maten är av högsta internationella klass men serveras på ett avslappnat och roligt sätt.


Peter och Christin Halldén, Peters Konditori
Peters Konditori drivs sedan 1996 av Peter & Christin Halldén. Här tillverkas grovt rågbröd, fina chokladpraliner, sallader och smörgåsar. Peter är utbildad konditormästare, med tävlingsmeriter som vinnare av chokladmästerskapen och årets godaste tårta. Christin sköter med öm hand butiken. Konditoriet hittar du ett stenkast från härliga Skrea Strand på Hjortsbergs centrum.


Richard och Jannike Näslin, Gunnagård
På Gunnagård i Svartrå föds det upp svenska lantraser för avel men framför allt till köttproduktion. Här värnar man om det småskaligt närproducerade och bevarandet utav utrotningshotade raser. Linderödsgrisarna får gå ute året om och böka runt i skog och mark. De får lång tid på sig att växa och en kärleksfull behandling som ger en fantastisk köttkvalité. Ännu finns ingen försäljning på gården men det planeras för en gårdsbod.


Susanne Lundberg och John Söderberg, Källdalens Trädgårdar
Susanne och John driver tillsammans Källdalens Trädgårdar som är deras paradis på jorden. Här odlas ekologiska grönsaker och kryddor i växthus och på friland, allt odlat enligt stränga kravregler. Allt som säljs är nyskördat – Källdalen är kvalitet, variation och smak. Om du vill ingår goda råd och gröna matlagningstips. 


SIA Glass
SIA Glass i Slöinge är ett familjeföretag med anor sedan 1569. De har en företagsfilosofi som du inte hittar hos någon annan glasstillverkare i Sverige. Här framställs enbart glass av svensk färsk grädde och äkta, ofta lokala, råvaror. All glass tillverkas i Sverige och miljötänkandet genomsyra hela företaget. Det handlar inte om tillfälliga trender utan om en medveten långsiktig hållning för framtiden. Här finns en ambition att inom några år skapa ett eget klimateffektivt kretslopp. 


Berte Qvarn
När den första mjölsäcken lämnade Berte Qvarn i Slöinge 1569, var det förmågan att tillvarata Suseåns energi som gjorde det möjlighet att börja förädla den förstklassiga spannmål som odlades i trakten. Det är med kärlek till arvet och genuin omsorg om kvalitet och miljö som de driver en av Europas modernaste kvarnar. Genom århundranden har familjen Stenström byggt upp den verksamhet som idag är hjärtat i Sveriges äldsta familjeföretag.


Ingrid och Martin, Hule Trädgård & Musteri
Paret hade länge drömt om att driva ett äppelmusteri och ciderbryggeri när chansen att köpa Hule Trädgård med tillhörande äppelträdgård dök upp. De föll direkt för den fina gården. I det 2000 m2 stora växthuset odlas blommor, växter, grönsaker, örter och annat gott. Allt går att köpa i gårdsbutiken. Under äppelsäsongen musteriet och då finns även färsk äppelmust att köpa. Eller lämna in frukten från din trädgård och få din alldeles egna äppelmust.


Källsjö Mejeri
På gårdarna Egnared och Torsebo i vackra Källsjö har man varit mjölkbönder i över 30 år. Här bedriv även sedan 10 år tillbaka ett mejeri. Genom kombinationen av eget lantbruk och mejeri finns hela kedjan från att korna släpps ut på ängen till att mjölken eller ostkakan står i butiken. Genom att köpa produkter från Källsjö Mejeri bidrar du till att bevara småskaligt jordbruk som ger öppna landskap.

 

matkarta