Producenten - Matens Hjältar

I Falkenbergs Skafferi är vi extra glada för våra producenter! Utan dem ingen mat, inget att förädla med den äran. Inget att utforska och hitta sensationella smakkombinationer av. Producenterna är grunden för att vi ska kunna utvecklas och leva som matregion. Ha vår eget terroir! Vi vill gärna berätta lite mer om de som gör grovgörat för att vi ska ha schyssta, hållbara och lokala godsaker på tallriken. Och inte bara att vi i skafferiet så långt det är möjligt vill vara lokala i det vi gör. Vi vill gärna att du ska tänka på att dina val är viktiga även när du står i en helt vanlig matbutik. För att vi ska få en så där härlig mångfald med produkter som växt sig smakrika i vår jord behöver du välja lokalt i vardagen. Och hälsa på i våra gårdsbutiker då och då.

Vi vill också inspirera dig som funderar på att kanske ta tag i de där odlardrömmarna. Att vi skulle ha svenskt vin var det nog ingen som trodde för några år sedan. Att vi skulle ha självplock på så så mycket mer än jordgubbar kanske inte heller. Vi säger hej och välkommen till alla initiativ som gör att vi ökar vårt självförsörjande! Och att ta med barnen ut i en odling och plocka squash eller pumpor är en härlig känsla.

Därför vill vi lyfta våra mathjältar. Lisa Lemke ger sig ut och pratar med sex av våra medlemmar i Falkenbergs Skafferi så häng med!

Gunnagård

På Gunnagård i Svartrå föds det upp svenska lantraser för avel men framför allt till köttproduktion. Här värnar man om det småskaligt närproducerade och bevarandet utav utrotningshotade raser. Linderödsgrisarna får gå ute året om och böka runt i skog och mark. De får lång tid på sig att växa och en kärleksfull behandling som ger en fantastisk köttkvalité.

Slöinge Bigårdar

Slöinge Bigårdar är resultatet av passion till naturen, smaken av nyskördat och inte minst kärleken till honungsbiet. Vid Suseåns mynning produceras nu förstklassig, rå honung. Med smak och doft av blommor och blommande trä kan du även köpa honung med bipollen – riktig supermat!

Källdalens Trädgårdar

Susanne och John driver tillsammans Källdalens Trädgårdar som är deras paradis på jorden. Här odlas ekologiska grönsaker och kryddor i växthus och på friland, allt odlat enligt stränga kravregler. Allt som säljs är nyskördat – Källdalen är kvalitet, variation och smak. Om du vill ingår goda råd och gröna matlagningstips.

Hallands Bär

På de böljande fälten mellan Falkenberg och Halmstad odlas långa rader med jordgubbar och hallon. Hallands Bär har levererat smaken av sommar sedan 1950-talet. På odlingarna skördas det från sena maj till mitten av oktober. Här kan du själv komma och plocka de ljuvliga bären. Den vackra utsikten kommer på köpet. Här finns även ett sommarcafé med en härlig bärbuffé.

Ullarps Gård

På Ullarps Gård struttar hönsen runt i det fria och har det bra. Här blir gulan gulare och äggen smakrikare. I gårdsbutiken som har öppet dygnet runt med självbetjäning hittar du inte bara goda ägg. Här finns också grönsaker, rotfrukter, honung och hantverk som lammskinn och fågelholkar.

Tångagård

På Tångagård odlas KRAV-certifierade produkter i harmoni med naturen, helt utan konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Gården har specialiserat sig på ekologisk odling av framförallt potatis, rotfrukter, kål och lök. Här finns både gårdsbutik och självplock, men också lager och packeri för vidare transport till halländska matbutiker.

 

 

Projektet Producenten – Matens hjältar har finansierats av:

loggor matens hjaltar