Tångagård

Skrivet av den 1 Okt, 2018 i Blogg | Inga kommentarer

rodbeta

En dygnet-runt-öppen matbutik? Jepp. Några små nätta trappsteg ner från marknivå, i det gamla mjölkrummet, i ett litet rum där ögonen nästan måste vänja sig vid att det blev mörkare, där går det att tydligt se säsongerna skifta. Du befinner dig i gårdsbutiken på Tångagård och efter en torr sommar står du där och det vattnas i munnen. Det är en enkel lokal och den får dig lätt att drömma om de ekologiska & KRAV-odlade grönsakerna och potatisen som fint ligger på hyllorna framför dig och som just har skördats. Du plockar till dig. Och du nedtecknar ditt namn i lilla kassaboken och därmed meddelar du vad du inhandlat. Betalar för dig. Går ut i dagsljuset igen. Och känner dig rik.

Tångagårds Gårdsbutik har alltid öppet. Dygnet runt. Och du betjänar dig själv. Och betalar med klassiska kontanter, en smidig överföring via swish, eller ser till att stålars förs över till deras bankgiro. Liten gårdsbutik. Enormt stor frihetskänsla.

tangagard2

På Tångagård samarbetar man med naturen. Och man har samarbetat med varandra i generationer, för ända sedan 1600-talet har man här hållit på att förädla och ta till vara på det som vår jord kan ge oss. 1600-talet! Alltså ungefär samtidigt som Galileo Galilei riktar sitt teleskop mot himlen, ja då spanar man på Tångagård ner i jorden och börjar bruka jorden så att jorden ger det man vill att den ska ge. & detta är nu en ekologisk odlare. Med KRAV-certifierade produkter. Detta govänner, det är äkta ätlig ärlighet! Mitt i Halland. Mitt på en åker.

Har du lite mer tid på dig så drar du på dig dina gummistövlar och greppar med dig en karta över Tångagård & beger dig ut på åkeräventyr. Vandra längs frodig grönska. Sedan, dags att fullkomligt SKÖRDA. Betor, lök, morötter. mangold och broccoli. Sånt.

savoykal

Plocka på dig av exemplariska exemplar. Du kommer inte kunna hålla dig från att plocka mer än du hade tänkt av det som jord, vatten & kärlek oss skänkt. Du kommer inte kunna hålla dig från att väl hemma igen tillaga dessa guldklimpar lekande lätt på bästa sätt.

Ta med dig hela familjen och visa barnen att det är gott att få jord under naglarna och vara ute i den friska luften och själva med egna händer få plocka sådant som smakar precis som det ska smaka. Visa barnen hur en lök & morötter ser ut när de delvis leker kurragömma nere i jorden.

Det är lätt att stanna ute på dedär fälten betydligt längre än du hade tänkt. Det är lätt att sedan tillbaka till Catarina, Bengt & sonen Ivar´s Tångagård direkt känna en vacker längt.

tangagard3

Det är alltid nära till Tångagård, och ibland ännu närmre för då kommer de dit där du är. Dvs om du är på REKO-ring och handlar loss. Vilket du givetvis är.

& i veckan kommer de ännu närmare, de fräschaste grönsaker kommer nu ploppa upp i din telefon, nu när Tångagård tar över Falkenbergs Skafferis Instagram.

// Rina Ratell

 

 

Skriv något till oss