Sommarbotanisering i skafferiet, del 2

Skrivet av den 9 Jul, 2017 i Blogg | Inga kommentarer

Ännu en vecka där de flesta som jobbat en hel del alla andra 11 månader på året inte behöver ställa väckarklockan & stämpla in på ett avlönat arbete. Semestertider kallas det för vanligt folk & högkonjunktur kallar vi som jobbar med mat på vild & vacker västkust det för.
Om ni inte slet ut däck & pakethållare på cykeln förra veckan på grund av allt cyklande till & från gårdsbutiker i jakt på godsaker så tycker jag vi ger oss ut denna veckan också för att förkovra oss & äta oss varma inför kommande kalla årstider.

Man får absolut inte missa att hälsa på hos Ralf & hans familj på Gudmundsgården där de gör charkuterier av glada djur. Ralf flyttade till Sverige från Tyskland i slutet av förra seklet & blev hänförd & stött av att det inte fanns några charkuterier, i Tyskland fanns det ju minst ett i varje by. Så han vevade igång ett gårdscharkuteri mittemellan Slöinge & Asige, folk runtomkring var eniga, det kommer aldrig gå att ha ett gårdscharkuteri där, mitt ute i ingenstans.
Nu ca 20 år senare är Ralf & hans familj som var konstiga, utländska & annorlunda då på den tiden det mest typiskt halländska vi har nu i den här tiden. Samhällsutveckling när samhällsutveckling är som allra allra härligast.
gudmundsgården_butik

Så åk dit & smaka er igenom vad som finns & kolla upp när de har sina korvkurser, för det vill man ju verkligen lära sig. Att göra korv alltså.
korvstoppning

Om ni cyklar åt andra hållet, förbi Stafsinge Kyrka, in i Långås så stanna till på Långås Livs för att fylla på mellanmålmatsäcken med nåt gott innan ni fortsätter. För det kan vila uppförsbackar bakom krök & krön.

Sen fortsätter ni för på vägen lite längre bort finns den ekologiska gården Tångagård där de odlar rejäla ekologiska grönsaker, löken brukar kosta 1:-/st om man plockar den själv & om man inte vill plocka själv så får man gå in i jordkällaren & ta sånt som redan är plockat & betala på valfritt sätt. Catarina & Bengt har haft gården sen 1600-talet så de vet exakt hur deras mark fungerar, fastän de inte jobbade så mycket de första 350 åren.
Kolla in deras hemsida för grönsakerna som är i säsong just nu & då.
Skärmklipp 2017-07-09 20.40.52

Nån uppförsbacke, orimligt många kurvor & minst en känsla av total vilsenhet senare är ni på plats på Källdalens Trädgårdar som drivs av eldsjälarna Susanne & John.
De har café torsdag till lördag. Grönsakerna de odlar levereras veckoligen till michelinstjärnbeprydda restauranger i både Stockholm & Göteborg & om ni inte bara vill handla så anordnas det emellanåt visningar & vandringar för den som vill lära sig lite mer eller allt om hur grönsaker mår som de mår när de mår som bäst.
Skärmklipp 2017-07-09 20.46.57

Ästad Vingård efter ännu minst en höger sväng kommer ni först gnugga er i ögonen & tro att ni somnat & drömmer när ni ser det magnifika vinslottet nedanför sluttningen där vinstockarna står.

Men, nädå, ni har kommit rätt. I sann halländsk ”det borde vara omöjligt-anda” har bönderna som drivit Ästad Bondgård tagit gården in i framtiden, döpt om sig till Ästad Vingård & bytt mjölkproduktion mot vinproduktion & börjat göra vin enligt konstens alla regler på egna druvan Solaris. Nåt säger mig att de heller inte kommer ge sig förrän de har det allra bästa vinet som gjorts.

Så ät något i vinhuset, boka in er på en intressant vingårdsvandring & tacka sen högre makter för att ni tog cykeln & då har den stora äran att få smaka på det fantastiska halländska vinet i baren. De har förutom bar, ett hotell, ett spa, en restaurang & ett aktivitetsprogram utan dess like. Modernt jordbruk var det nån som sa.
Skärmklipp 2017-07-09 20.49.49

På vägen hem så stannar man på The Red Fox på Folkared 15. Ja, den traditionellt brittiska puben som ligger i lilla byn Folkared där det inte funnits livsmedelsaffär på länge, där finns det såklart en pub med bland annat vällagade fish´n chips & mängder av hantverksbrygd öl som de såklart också bryggt själva.

Det är Philip & Elisabeth som driver både bryggeriet & puben. Philip har tidigare jobbat som illustratör & vant sig vid brittisk alkoholpolitik från sin uppväxttid där & det är därför som Folkared 15 har så snygga & underfundigt roliga etiketter.
Skärmklipp 2017-07-09 20.50.38

För var om inte i Falkenbergs Skafferi är det där man gör de där sakerna som inte skall funka, egentligen.

Ut & upptäck med er nu. Så fortsätter vi som är lite konstiga att se till så ni får mat i magen. På ett eller annat sätt.

// Johan Blidberg

 

 

Skriv något till oss