Sommarbotanisering i skafferiet

Skrivet av den 2 Jul, 2017 i Blogg | Inga kommentarer

Nu är det dags att göra det vi inte kunde göra i mars för att det blåste för mycket, eller det vi inte kunde i november för att det var för mörkt eller det som inte gick att göra på jullovet pga att nästan allt var stängt.
Men nu, precis efter sommarsolståndet så är det ju sommar var & vareviga dag, så då kan vi ju ge oss ut i Falkenbergs Skafferi för att botanisera i vad som finns i myllorna & hyllorna.

Så hoppa in i bilen, ta bussen eller damma av cykeln, för nu är det dags att äta sig varm inför vintern.

Till exempel så är det öppet på Skrea Ost alla veckans dagar utom de två första i varje vecka. Där kan man köpa ostar i absolut toppklass & har ni tur så finns det färsk fetaost att ta med hem, om man inte äter upp den i bilen pga supergod som undertecknad råkade göra häromsistens.
Finns det grillost, så köp den med, men man måste inte grilla den, man kan fritera den också, det blir det bästa man kan få upp ur en fritös, liksom seg, krispig & varm på samma gång. Perfekt att ha i ett tunnbröd med sallad & yoghurtsås. Så köp yoghurt också.

skreaost

Glommens Fiskekrog på andra sidan utav stan får man garanterat en solnedgång i yppersta världsklass & fisk från havet man hör klucket från & ser vartåt man än tittar, och ibland med pigga påhittiga smaker från ett Karibien som krögarna egentligen bor i, eller på.
Om ni inte åker dit superspontant så kan ni ju lika gärna tjuvkika efter vilka artister ni vill se i solnedgången & planera ert besök efter det.
Gillar man inte solnedgång eller artister så kan man ju vila ögonen rätt länge på den vackra maten.
Skärmklipp 2017-06-30 20.31.09

Mitt inne i den Falkenbergska stadskärnan, närmare bestämt på Hotellgatan så ligger numera Suseå Choklad, eller iallafall en butik med praliner som gjorts av händer & som äts bäst med handen, eller händerna om man har dåligt tålamod, ett extremt sockersug & är rädd för att nån annan skall äta upp dem. Där finns också en imponerande hylla med allsköns lokala delikatesser & ett imponerande utbud av kvalitetsvirke till sommargroggen eller om man inte vill ha grogg, alkoholfria dryckesalternativ som är minst lika trevliga som de drycker man blir snubblig utav.
Skärmklipp 2017-06-30 20.39.31

Man måste också åka till Slöinge, men tänk på att inte bada precis efter ni varit där, för man får lätt håll & kramp när man badar så tätt inpå ett besök i den by i Sverige med flest godsaker per kvadratmeter.
Solhaga Stenugnsbageri kan man äta hembakta, ja, man kan inte göra sig sådär Hassan-skojlustig och fråga bagaren om hon bor i bageriet när hon säger att det är hembakat, för hon gör ju faktiskt det.
Där bakar Sara med sina bagarkompisar bröd & bakverk på lokalt mjöl, bär från trädgården & serverar kaffe från grannen. Slå er ner i trädgården & ta en av varje.
Lite längre bort finns Äppelgården där man med äppelträdskronor som tak kan sitta ute i det fria & fika idylliskt lantligt. Väljer man fika med hjärtat så skall man ju såklart välja deras äppelkaka, så använd hjärtat, det blir alltid bäst.
Så kan man köpa konst där också om andan faller på & om några månader kan ni dricka äppelmust i mängder.
Skärmklipp 2017-06-30 21.21.18
Är ni fortfarande sötsugna när ni tänkt lämna Slöinge, så lämna för guds skull inte Slöinge innan ni bunkrat upp med glass från Sia Glass lagerförsäljning. Där kostar glassen nästan ingenting, iallafall om man jämför med vad glassen kostar i stan.

Nån av kvällarna när ni & 4 miljoner svenskar till har semester så borde ni titta in hos James på den opretentiösa, men väldigt centrala gatan Färgaresträtet. Där inne lagas det mat av den bereste Falkenbergaren från Australien. Han tar vad som är gott lokalt & gör till vad som är gott globalt.
Det är därför restaurangen heter Globalize & stämmer ryktena så kommer det också snart finnas en nybyggd bar inne i lokalen som ser ut som nåt ingen nånsin sett innan.
Utanför finns det en uteservering med åsikt.
Skärmklipp 2017-06-30 21.31.44

Det finns så mycket mer, men det får jag återkomma till när jag lagat min upptäckarcykel.

// Johan Blidberg

Skriv något till oss