Semmelsäsong 3

Skrivet av den 27 Feb, 2017 i Blogg | Inga kommentarer

Då är den äntligen här. Julaftonen för gottegrisar. Fettisdagen!

Jag vet att det är olämpligt av mig, framförallt med tanke på att detta är en plattform som ägs av Falkenbergs Kommun, att uppmana läsare & befolkning till att göra olagliga saker.
För egentligen får man inte göra om semlan, den skall vara som den är, för det har det stått i grundlagen sen det blev lag att ha en sån.
Men om det nu är som så att ni känner er manade för lite semmelanarki, så kan jag tipsa som ingen annan.
En semla är en semla & skall inte hädas egentligen. Men man kan om man vill ha extra roligt, göra det lite extra roligt.

Det har gått inflation i nymodiga semmelsorter senaste åren, det har varit på tapeten att göra olika sorters nya typer av semlor, vi har TV och tidningar sett semmelwraps, semlor med hemligt gömt innehåll som heter hemla, prinsess-semla, hamburgersemla, korv-i-bröd-semla och semmelsmoothiesar.

Så här bjuds det lite längre ner på två recept som aldrig tidigare gjorts.
Dvs världspremiär. & här hos oss. För vi vill aldrig vara sämre.

Men först börjar vi från början. Receptet på förra & årets godaste semla i Västsverige hittar ni här, direkt saxat från Solhagas inte så topphemliga högkvarter. Här får ni alltså grundkursen i förstklassiskt & förstklassigt semmelbak.

Bullen:

500 g kall standardmjölk från Källsjö
1100 g ekologiskt vetemjöl från Berte Qvarn
200 g socker
200 g mjukt smör
50 g jäst
8 g salt
15 g grovmalen kardemumma (allra bäst blir det om du stöter hela kardemummakärnor i mortel)

Lös jästen i kall mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda långsamt i maskin 15–20 minuter, eventuellt längre om det behövs. Det är viktigt att degen är elastisk, så tillsätt lite mer mjölk om den känns för hård.

Dela degen i bitar om 50–70 gram. (Är de små, så får man ta två). Rulla varje bit till en slät och spänstig liten kula med skarven neråt. Detta spelar stor roll för bullens form och utseende.

Placera bullarna med rejält avstånd från varandra på en plåt med bakplåtspapper. För att bullarna ska jäsa optimalt kan du ställa dem i ett slutet och varmt rum, ett skåp ovanpå kylen eller en ugn som du först satt på och sedan stängt av så att den är ungefär 30°C varm. Sätt en skål kokhett vatten i botten så att luften hålls fuktig. Hur lång tid det tar att jäsa upp beror på omständigheterna, förmodligen 60-90 minuter. De ska kännas lätta när du petar på dem, men inte pösa ihop.

Baka i 225°C i 5–6 minuter eller till lagom gyllene färg. Låt svalna. Om du ska låta dem stå framme en längre stund så plasta in dem direkt efter avsvalning, annars blir de för torra.

Mandelmassan:

Också denna är saxad från Solhagas inte så topphemliga högkvarter & är receptet från förra årets godaste bulle. Borgmästargården som har betydligt topphemligare högkvarter har inte delat med sig av sitt recept på mandelmassan än. Men de hälsar med en blinkning att man skall vara kaxig med den rostade mandeln. & att en gnutta salt kan göra susen.

semlefyllning_2229

För er som inte skall baka tutusentals, så tänk på att halvera receptet några gånger.

Grädden:

Vispa den osötad med lite mjölk för då blir den både vitare & slätare. Dvs bättre på både instagram & i munnen.

Nu fortsätter vi med fortsättningskursen.

Tacosemlan:

Egentligen strängeligen förbjuden att göra, men väldigt god. & snabb eftersom man inte behöver vänta på jästen innan gästen kommer.

Tacosemla

Gör först en sockerlag med lika delar socker & vatten, samt några stötar stött kardemumma & koka upp & ihop.

Ta ett hårt runt knäcke-tunnbröd från affären & baka det några minuter så det blir mjukt. Pensla det med sockerlagen & böj det runt en kavel eller ett rör & låt stelna. Ju mindre bröd ju elegantare.

Fyll sedan med mandelmassa, grädde & lite hackad mandel.

Semmelbun:

Nu blir det kinesisk ångad semla som man kan äta med pinnar om man vill.
Sen kan man dippa i grädden & i en sockerlag med kardemumma.

Semmelbun

Bulldeg för 12-15 bullar:

500 g vetemjöl
400 g mjölk
20 g bakpulver
10 g torrjäst
10 g salt
25 g socker

Blanda allt till en homogen deg. Forma sen små bollar med mandelmassa i, & täck alla hål.

Ånga dem sen ca 7 min.

Severa med vispad grädde & kardemummasockerlag bredvid, som dippsåser.

Eller så äter vi semlan som den skall vara & då gör man det bäst på konditorierna & bagerierna här i fikastan.

// Johan Blidberg

Skriv något till oss