Passion för Mat

Skrivet av den 3 Mar, 2017 i Blogg | Inga kommentarer

Mycket handlar om tid.

För massa år sedan byggdes det enorma båtar där på Eriksberg.
Youghurten från det lilla gudomliga gårdsmejeriet har ett bäst före datum på locket.
& vinet i den dignande montern från småskaliga leverantören har lagrats rättså ordentligt länge.

Men bäst före datumet på yoghurten känns som en rekommenderad tid. & den lycklige som köper med sig den hem vet att det alltid är läge att smaka sig fram till det helt korrekta datumet då det är dags att kassera den. Och vet också att vid det laget kommer den för länge sedan ändå vara uppäten. För här är det äkta vara. & sanslöst goda varor.

Mässan Passion för Mat handlar givetvis om just det som namnet säger. Här samsas närodlad potatis, med längre-bort-hämtad passionsfrukt. Och rubbet smakas, kläms & doftas på. Här vibrerar hängivenheten i luften. Viktiga vurmen till genuint & på riktigt.

Plötsligt ropar Ralf på Gudmundsgården ut något gemytligt & klokt om kärlek, kött & korv! & besökare tittar lyckligt på allt han plockat med sig till norr denna helg. Monica på Skrea Ost tärnar Bondost-smakprover i en rutinerad takt och berättar samtidigt vackert om hur superba osten Smörkull fått sitt namn, ja tack vare Skrea-kullen med samma namn. Årets Falkenbergare Lisa Lemke gestikulerar glatt & befinner sig, precis som undertecknad, mitt i en härlig diskussion med en mässgäst & även mitt i sina jobb som representatörer & tillika inkastare till magnifika montern. Solhaga-Sara med sitt magiska Mona-Lisa-leende förser det åh-utropande folket med hennes klassiker, såsom danskt rågbröd & levain. Pine Ridge Brewery-killarna Micke & Fredrik tappar med van hand upp finfin Falkenbergs-öl, & nog är det lätt att få Göteborgarna på fall med deras Porter minsann. Mikael Jidenholm på Ugglarps Grönt signerar sin bok och berättar anekdoter om allt mellan himmel och jord, men kanske helst jord, och allt underbart som går att odla i den. Alla dessa ansikten & fler därtill under ett och samma tak. För eftersom att vi är ett enat Falkenbergs Skafferi, så kunde det under unison ledning av eminenta duon Emma Gunnarsson, Destination Falkenberg, och Elenor Störby, inredare, byggas ett gemensamt litet hus som vi kunde ta med oss till mässan. Där vi kunde visa att vi älskar att samarbeta.16825900_974334716033351_7048317562724015408_o

Allt detta fick du vara med om när du var förbipasserande oss i helgen. Fast du passerade nog inte. Utan stannade till. Och njöt av rubbet en stund. Förutom på lördagseftermiddagen då gångstråket framför var en smärre enfilig Autobahn där i princip ingen kunde stoppa utan alla fullkomligt föstes fram i en böljande rolig rörelse.

En mässa som är bäst före, dvs när man får längta till den. & bäst när den pågår, då det går att översocialisera med grönsaker & dess grossister. Och bäst efter, när skafferiet är överfyllt med sådant du givetvis leende burit hem.

/Rina Ratell, Lis Mejeri

Skriv något till oss