Muskedunderglögg

Skrivet av den 29 Nov, 2016 i Blogg | Inga kommentarer

Ni vet när ni är klara med alla julbestyr, när granen är klädd, julklapparna är inslagna & man skall sätta sig framför brasan & rimma lite julklappsrim & suga in all julstämning i samma andetag som man blir totalt avkopplad. Det är nästan alltid då som man blir riktigt sugen på att ha en hemmagjord glögg med lite sting i att läppja på.
Så då brukar man springa iväg & kolla efter ett recept på hemgjord glögg & svära tyst för sig själv när man ser att tillagningstiden är ca 3 veckor & så bannar man sig själv för att man inte tänkte på detta för 3 veckor sen.

Idag är ungefär ganska exakt 3 veckor innan de som håller världsklass i att planera sin jul sätter sig tillbakalutade & ca 25 dagar för de som planerar som gemene man gör. Dvs nästan inte alls.

Så här kommer ett recept på hur man gör nånting nu när det knappt är nåt att tänka på inför jul som man sen har som antingen en dryck att supa in julstämning, eller värma upp sina frusna fötter med eller ha som en perfekt julklapp till den alldeles för stora släkten som alltid säger att de vill ha julklappar med själ, hjärta & tanke bakom, framför de julklapparna som är dyra & bara nyttjar kapitalismen.

 8317187129_6411884d26
Muskedunderglögg:
Svagdricka 5 liter (Ja, det är därför det finns svagdricka i affärerna redan nu)
Socker 1,7 kg
Jäst 25 g
Potatis 5 st (skalade & skivade)
Ingefära 2 tummar
Lakrits 3 duttar malen eller krossad (godis funkar)
Kardemummakapslar 1 stor grabbanäve
Kanelbark eller stång 5-7 st
1 stort pkt russin (För övrigt tror jag att hon på russinpaketet är världens mest kända kvinna som man inte vet namnet på)
Nejlikor 20 st
Man blandar allt i en stor 10-litershink med ett plastlock som man hugger en 5-6 hål i med en kökskniv.
När det är gjort ställer man den i ett varmt rum och väntar några (minst 3) veckor.
Smaka efter 2 v så att det börjar smaka gott & inte jäst. Står den 4, 5 eller 6 veckor så blir den bara godare & godare.
Efter några veckor silar man den, buteljerar & sen behöver man aldrig frysa igen.
(Man kan köpa en alkomätare i järnaffären för att hålla koll på vad man dricker)
// Johan Blidberg

Skriv något till oss