Falkenbergs Matdagar

Skrivet av den 17 Sep, 2018 i Blogg | Inga kommentarer

matd2018_1

Alla små marknadsstånd & scener skapar en enhet tillsammans. Och varje liten kullersten är en kullerstenscen.

Falkenbergs Matdagar. Det är vår scen. Vår gemensamma. För i Falkenberg gör vi saker tillsammans.

Vi ska laga ni ska äta. Mums filibabba!

Det är så vi hamnade i White Guide. & det är så vi i denna lilla hamnstad tänker fortsätta hamna.

Genom att verkligen se alla som kommer hit. Genom att verkligen ge dem allt det vi har att erbjuda i vårt skafferi. Att tipsa dem vidare till våra konkullegor. Att överleverera för just exakt varje granne & gäst. & att gilla dem ännu mer än de gillar oss. Och då kommer de plötsligt gilla oss ännu mer. Och vi dem ännu mer. Ja, ni fattar.

I årets White Guide är Falkenberg ”Årets Värt En Resa”. Vi ska ödmjukt & intensivt se till att Falkenbergs Matdagar, liksom hela kommunen, skall bli en institution. En högtid likt midsommar. Hur var er jul? & hur var era Matdagar? Hittade era barn alla påskägg i påskas? & alla guldäpplen på Matdagarna?

Falkenbergs Matdagar är ett sammanhang. Ett äkta möte. En baluns. Det vilar då ingen sorg dessa dagar på stadens torg. Hejja skördehöst! Hejja vareviga från-scener-snackande röst! Hejja alla gäster med mätta magar & som just släckt sin törst!

matd2018_3

Var man inte här fick man ha en ypperligt god ursäkt till det. För i Fbg var allt det goda samlat!

Vänner från språkvänsprojektet var på en av alla scener och bjöd på sig själva & på mat som talade matens universella språk rätt till våra hjärtan. Danlarn, alltså Daniel Larsson som bakar fantastiskt & delar med sig av sina surdegs-skapelser på Instagram snacka perfekt pedagogiskt. Reko-ringen berättade sin fina framgångssaga. Ja ni hör ju, ALLT vill man höra!

Eller en enda har jag hört som inte var riktigt nöjd. Han hade visst behövt stå i för många & för långa köer. Så det var ju indirekt ett beröm. För attans vilken lycka att han inte traskade runt i alla små marknadsstånd helt alena.

Här är det nischat på bred front. Här är det skratt, leenden & ryggdunkar av någon du aldrig träffat förut. Här byter varor kassar. Här byter man blickar, ord & leenden lite hej vilt med vem som helst.

& ingen känns som ”vem som helst” för alla är på plats att samma anledning. Alla är kundskaptörstiga. & hungriga på mer matnyttig fakta om mat. & alla vill vi äta runt Ätran!

matd2018_2

Här älskar vi att vi är just där vi är. För just dessa dagar. På denna koncentrerade plats. Just då är allting exakt som det ska vara.

& vi kommer vara ÄNNU bättre nästa år. För vi brinner för maten & mötet.

Här är du som nedsläppt i en annan värld.

Sprudlande som en lerig musik-festival fast utan lera. Brusande som en medeltidsvecka på en ö i öst, fast utan medeltid & inte i en vecka.

Matdagarna är pang på rödbetan! Mitt i city & samtidigt mitt i spenaten! Helt enkelt en dans på rovor!

Man har kommit traskandes från grannkvarteret. Cyklandes från Skogstorp eller långväga med resväskan packad. & med råg i ryggan.

Alla var välkomna. & alla kom. Den som kunde laga mat. Den som önskade fyllda fat. Den som var en gammal bekant. & den du med säkerhet aldrig tidigare sett men med ett leende sådär enormt brett.

En fralla alla för en.

Ses nästa år! Ses innan dess! Ses i skafferiet!

För vi är kära i käk! & i Falkenbergs Matdagar.

// Rina Ratell

Skriv något till oss